Istenek eledele - A kakaó

 Egyes magok különös karriert futnak be. A Monsanto génkezelt búzája az embertelen kapitalizmus egyik szimbolumá vált az elmúlt évtizedek alatt.  A szentjánoskenyérfa-magok annyira egyformák, hogy évszázadokon át ezekkel mérték a drágaköveket. A Theobroma cacao magját az azték és maja indiánok, illetve a Nesquick nyuszi tartották nagy becsben: "Mexikóban, a XVI. század elején, mivel a "hard cash"-t még nem találták fel, a kakaóbab volt a pénzgazdálkodás alapja, és még hosszú ideig pénzként használták egész Közép-Amerikában. 

Az európai okkupáció elôtti Pocahontast idéző indiánvilágról színes festményekkel, rajzokkal illusztrált fakéreg kódexek élethû képet idéznek. A kor Lehel piaca az azték birodalom fôvárosában, a mai Mexikóváros helyén, Tenocstitlánban volt. Történelem tudosok között máig dúl a vita, hogy  Európába Kolumbusz vagy Cortez hozta az elsô terméseket Mexikóból. Az eredetineve, a Theobroma, azaz az istenek eledele adja magát, hiszen a ez volt a mexikói indiánok ôsi energia itala, a sokoatl. A megőrölt magokat kukoricaliszttel, vízzel, esetleg mézzel keverve, és az egyik orchidea termésével, a vaníliával ízesítve habzó italként fogyasztották. Mai legközelebbi rokona ennek az italanak a fittnesz termekben található mega energia turmix. A csokoládé tehát Mexikóból terjedt el a közép-amerikai indián civilizációkba, és Peruba is, majd Amerika felfedezésével s a spanyolok közvetítésével Európába.

Nézzük meg kémiai szempontból a fontosabb vegyületeket abból a több, mint 300-ból, amit a csokoládé, illetve alapanyaga a kakaó tartalmaz.

  • Zsírok (kakaóvaj): 44-46%
  • Fehérjék: 11-14%
  • Cellulóz: 9%
  • Keményítő: 7-11%
  • Természetes színezékek: 4%
  • Cukrok: 1%
  • Teobromin: 1,2-1,5%
  • Koffein: 0,2%
  • Víz: 8%
  • Ásványi anyagok: 2,6%

Forrás: http://www.vilaglex.hu/ http://www.kfki.hu/chemonet

 

2011.09.07. 12:10 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr223208632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása