Szezonális ajánlatunk: a napozás!

Ahol keveset süt a nap, ott az emberek gyakrabban lesznek alkeszek, depik netán öngyik. Ahol nagyon erősen süt, ott meg nem él senki, mert odakozmálna a homokra. Azt kb. tudjuk, hogy a napfény jó hatással van a hangulatunkra. Azt is, hogy legtöbb ember törekszik lebarnulni, mert a sápadt, fehér bőrről a legtöbben a betegségre asszociálnak. Megfigyelhetjük még, hogy aki sokat van erős napon, az elképesztően leég, és ez rossz neki (és igen, a teljességgel fekák is le tudnak égni). Hmmm, ez érdekes. Nézzük meg akkor, hogy mi a helyzet ezzel a napozással:

Az alapállás az, hogy jön a Napból sokféle cucc, aminek egy jó részét visszaveri az öreg Föld ózonrétege (ózon=háromatomos oxigén). Ami ezekből inkább ide tartozik, az az UV sugárzás. Az Ultraviola (ibolyántúli) a látható fénynél rövidebb, de a röntgensugárzásnál hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás. Három típusa közül az UV-A a legjobb haver, ami a felszínt elérő sugarak 98%-át teszi ki (ha nincs ózonlyuk..), csak kis energiát cuppant belénk, hatására tud pl. a testünk D-vitamint termelni, segíti a barnulást, ez az ami kellemesen simogat.. Az UV-B pedig a leggaládabb gézengúz,mert nagy energiájú, ártalmas sugárzás, ettől ég le a bőr, de károsítja a szemet és az immunrendszert is (az UV-C még nagyobb csirkefogó, de ahol szuperál az ózonpajzs, ott ezzel nem nagyon találkozunk). [Hozzá kell tenni, hogy annyiban igazuk van a kozmetikai cégeknek, akik nem tudnak olyan szert összehozni ami csak az UV-B ellen védene, hogy az UV-A-tól öregszik a bőr és némelyeknél allergiát is okozhat.]

Ultraviola

Az UV-sugarak ellen ezért napvédő holmikat használunk, amik fizikai vagy kémia alapon védik a bőrt. A fizikai védelmet főleg cink-oxid vagy titán-dioxid tartalmú krémek, olajok adják, ezek egyszerűen visszaverik a fényt, csökken a barnulás de nincs leégés vagy bőrrák. Ezeket érdemes a kiskölkökre kenni, mert nekik érzékenyebb a bőrük és ez egy elég biztos, mellékhatásmentes megoldás.

A kémiai elven működők sokféle anyagból lehetnek (a csersavtól a benzofenon származékokig), ezeknek az a lényege, hogy ún. fotostabil fényszűrő hatással bírnak és elnyelik a sugárzásokat, de a hátrányuk az hogy ezek az aromás vegyületek lebomlanak a bőrünkben, akkor az gyulladásokat, allergiát válthat ki. Szerencsére normális esetben nem bomlanak le.

Bőrtípustól is függ a barnulás, de ezt mindenki hamar meg tudja állapítani magáról - ha nagyon fehér a bőröd és hamar leégsz, akkor nehezen barnulsz, ennyi. A napfényre elég sokrétűen reagál a bőr még, de ami még ide tartozik az az, hogy ki is szárítja, ezért aki ódzkodik a bölcs ráncoktól, az napozás után hidratálókrémekkel visszavihet némi vizet.

És a pletykákról: a sárgarépa tényleg segíti a barnulást, de a béta-karotin tabletta (mert bizony ez van a répában) még inkább. Ennek a sárgás festékanyaga lerakódik a hámrétegben és egyfajta fizikai védelmet is nyújt. Valójában az egészséges bőrhöz viszont egy sereg vitaminra van még szükségünk szóval mindenki egyen változatosan (a főzeléket is), járjon a szabadban, sportoljon amíg jól esik, éljen boldogan, ne akarjon rosszat felebarátainak, de semmiképpen ne váljon hippivé, mert az az azért elég béna dolog.

 

2011.07.10. 18:49 · 1 trackback 18 hozzászólások

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr853055531

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vajnágh Domokos: Két bőrönd 2011.07.11. 12:37:00

A kulcs érintés nélkül siklott a zárba. A férfi határozott kézmozdulattal elfordította, majd a kilincset erőteljes kattanás kíséretében lenyomta. A magas öntöttvas ajtó hatalmas lendülettel kivágódott, s a kilincs oly erővel csapódott neki a márványfal...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.07.11. 11:30:34

Napsütéstől sok a red neck,
És a sínek vetemednek.
Ózon lyukad, UVé ömöl,
S leég ettől fél Celldömöl-

-ki is ám!

további hőlíra:
fradyendre.blogspot.com/2011/07/dogmeleg.html
:)

rolleros 2011.07.11. 11:36:45

Na és honnan lehet tudni egy napvédő szerről,hogy fizikai vagy kémiai elven működik? (vagy a kisgyerekeónek ajánlott az mind fizikai??)

G_P 2011.07.11. 11:51:20

Nem tudom, ki hogy van vele, én ilyen északi típus vagyok, de nem a legdurvább. Viszont egyáltalán nem érdekel, hogy barna leszek-e, sőt, ha lehet, kerülöm az igazi tartós napozást. Csontoknak mondjuk nyilván kell a napfény.

Az alkesz-depi-öngyit két nagyvárossal cáfolnám meg: az amcsi Seattle és a norvég Bergen a föld legbrutálisabban felhős-esős városai közé tartoznak, évi 2400mm csapadékkal meg ilyenek, és annyira nem az alkesz népesség jellemző.

maariia 2011.07.11. 12:01:29

másoknak bejön ez a nyelv? (alacsony információtartalom+jópofizás 1000rel?)

TROLL 2011.07.11. 12:06:09

@G_P: Hehehe, pont Seattle-ben élt Kurt Cobain. Persze azért biztos igazad van, csak röhejes, hogy rögtön ez ugrott be, Jimmy Hendrix meg ugye elköltözött onnan :D

☉ ☾ 2011.07.11. 12:13:02

@TROLL: Jimi. Jimi Hendrix, ez a neve.

Mellesleg hippinek lenni még nevetve jobb dolog, mint lebénázni másokat és azt hinni, hogy rajtuk kívül semmi sem változik.

TROLL 2011.07.11. 12:19:33

@☉ ☾: Ja, küldés után már rájöttem, de nem lehet szerkeszteni, még egy kommenthez meg lusta voltam, de így sem úsztam meg, szánom-bánom. Edit gombot követelek

magyar bucó 2011.07.11. 12:22:19

@maariia: nekem sem jön be ez a stílus.

KawaBazsy 2011.07.11. 13:11:36

"Azt is, hogy legtöbb ember törekszik lebarnulni, mert a sápadt, fehér bőrről a legtöbben a betegségre asszociálnak."

Legalábbis errefelé, s manapság. Thaiföldön pl pont az ellenkezője a helyzet, ott az számít szépnek, aki minél fehérebb, ezért a forróságban is igyekeznek hosszú ujjú ruhában járni, s 50-es faktorú, meg erősebb naptejet használnak. A középkorban ugyanígy a fehér bőr számított szépnek, hiszen aki egész nap a földeken melózott, az automatice szép barna volt.. :-)

magyar bucó 2011.07.11. 13:56:32

@KawaBazsy: A "parasztbarna" ma sem divatos, csak az egyenletes barnaság, amit csak napozással/szoláriummal lehet elérni.

31/48 2011.07.11. 14:03:11

@maariia: pont erre gondoltam én is. Legalább nem vagyok egyedül. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.07.11. 14:14:54

Én sosem értettem, mi a pláne abban, ha valakinek barnább/fehérebb a bőre másokhoz képest. A szoláriumot meg végképp nem értem...

magyar bucó 2011.07.11. 15:12:58

@Zabalint: Gondolom, kocka lehetsz. Egész iparág épül arra, amit nem értesz.

Lencsi Lány 2011.07.17. 11:09:37

@KawaBazsy: Akkor ezért áradozott a thaiföldi kolléganőm, hogy én milyen szép nő vagyok(=fehér bőrű)...:-)Már azt hittem, leszbi.

márta)) 2011.07.18. 22:58:04

Az a hölgy, aki szeret nyáron elől- vagy hátul- vagy éppen mindkettő, mélyen kivágott öltözékben járni, nem árt, ha szép egyenletes barna.
Nem túlzott barnaságra gondolok, mert az szerintem nem szép.
:)
süti beállítások módosítása