Mi a közös Björkben, Churchillben és Ibrahimovicban? A tetkó.

Mi a közös Björkben, Churchillben és Ibrahimovicban? 1. Nehéz eldönteni, hogy miben (voltak) a legtehetségesebbek 2. (no offense) Elég visszataszítóan néznek ki 3. Van tetkójuk. Foglalkozzunk most csak az utóbbival.

A tetoválás valószínűleg egyidős az emberiséggel: Ez egyrészt azért elég valószínű, mert csomó jégbefagyott kópén, múmián meg hasonló ősi maradékon találtak tetkókat. Másrészt nem nehéz elképzelni, hogy ha egy baromi régen élt krapek a nagy ugrabugrálás közben beverte magát és a sebbe beleragadt mindenféle szenny, akkor nem mosta ki, utána kissé foltos maradt ott és ez bejött neki. Az alapvető funkciójaként eleinte különböző informatív társadalmi jelzéseket hordozott (melyik törzsben, kinek a kölke, mekkora májer – kb. a kőkorszaki facebook), ma már polgártársaink már jóval ritkábban tetováltatják a homlokukra a munkahelyi beosztásukat, a családi címerüket vagy a szüleik élettörténetét, inkább figyelemfelkeltő és/vagy esztétikai célokat tölt be. Metál basszereknél azért gyakoribb, vállalati felsővezetőknél felettébb ritka. De minket nem is az kell, hogy érdekeljen, hogy valaki azért festet-e sárkány-cápát a bőre alá, mert kiskorában sokáig nem mert lecsúszni a zalakarosi strand csúszdáján, tiszteleg maori ősei előtt vagy a spanziknak is volt az ogyesszai javítóban– nekünk a tetoválás kémiája izgibb:

Egy ilyennel soha többet nem kérhetsz ernő menüt a burgiban

A tetoválás során - bár ezerféle módszer van - leggyakrabban a bőr mély hámrétegeibe tesznek valami anyagot (faszéntől az egyszerű savakon át a spéci műanyagokig), ami megfesti vagy roncsolja azt. Ha elég mélyen van vagy elég durva (pl.ha egyszerűen megégetik), akkor a hámosodással (~a bőr cserélődésével) nem jön ki vagy maradandó heggel gyógyul.Ha minden jól alakul, akkor az ott maradt anyag az évek során csak kissé szívódik fel (picit fakul a tetkó), de nem reagál különösebben semmivel benned. Ha nem jól, akkor a festéktől függ, hogy mi történik. Leginkább az a baj ezekkel, hogy nagyobb mennyiségű fémvegyület tartalmaznak, ami aztán kb. életed végéig nem ürül ki.

Metál!

Az egyszerű kék festékekben szinte mindig található egy jó adag kobalt, ami kis mennyiségben a barátunk, egy tetoválásnyira azonban senkinek nincs szüksége a bőre alatt (ezért mondják a suliban azt, hogy ne firkálj magadra a tollal, mert a tintában is az van). Ez legjobban a bőrrák esélyét tornássza fel az adott felületen, de a szívnek se tesz jót. A vörös festékkel több baj is van, de a legkellemetlenebb, hogy a legtöbb félében higany-szulfid vagy kadmium-szulfid található, ami akkor se boldogító, ha nem vált ki allergiás reakciót azonnal. A sárga festékben szinte biztosan van kadmium, amitől utána a bőrfelületen bárhol ekcémás durvulás alakulhat ki. A zöldben még most is sokszor van számtalan krómvegyület, amitől szintén változatos helyeken rohadhat le a bőröd, sokszor egyszerűen kivágják a tetoválást rögtön, ha beütött a króm-para.A fehér festékben titán-oxid lehet, a lilában mangán, a barnában vas-oxid (rozsdás szín...), amik szintén alkattól helyi elváltozásokat okozhatnak - fellép a szervezeted a betolakodó idegen anyagok ellen. A fekete aránylag a legbiztonságosabb (és az egyik legősibb), mert az csak faszénből nyerik, nincs benne semmi komoly (kivéve ha maradtak benne apró faszén-szilánkok).

A henna vagy a Donald rágó ajándék tetkója persze veszélytelenebb, de ezektől meg nem fognak előreengedni a Gesztiválon. És egy ajándék tréfás videó:

2011.07.06. 15:01 5 hozzászólások

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr23044572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.07.06. 22:21:15

Ne viccelődjünk a zalakarosi stranddal, mert gyerekkoromban minden strandolás után lázas hasmenésem volt.

Johnny Web 2011.07.07. 02:36:16

Sose hittem volna, hogy valaha egy mondatban fogom látni Churchillt és Ibrahimovicot. :))

baliquez 2011.07.07. 07:40:09

Pompás írás.
Kérdés csupán: miben volt a "legtehetségesebb" Churchill? A drezdai lakosság gyújtóbombákkal szénné égetésében? Büdös hájas népirtó szar szemét szar alak volt, egy dekával nem különb Sztálinnál, te meg itt ideologizálod, mosolygós-győzelem fotóval. Te fasz.

Amúgy van UV-tetkó is (rendes, varrott), nappal láthatatlan, zenéstáncos partin meg üssapám.

2011.07.07. 08:01:34

Úgyvan, Churchill háborús bűnös, ezen nincs mit szépíteni. Nero-VIII. Henrik-Hitler-Sztálin-Churchill-Roosevelt-Mao Ce-Tung-George W Bush... mind-mind egy kutya a világtörténelemben

rooklin 2011.07.07. 09:54:17

Úgy tűnik a nácik a címlap linkjein keresztül úgy szivárognak szét az internet minden zugába, mint heroin az érrendszerben.

Háborús bűnös népirtó Churchill, egy dekával nem különb Sztálinnál és Maónál ­­– anyám borogass. És ezek az emberek nem a Lipótról szabadultak, hanem itt járnak köztünk, dolgos csinovnyikok, érettségijük van, gyerekeket nevelnek... istenem.
süti beállítások módosítása