Sírni volna jó

Rengeteg kutatás foglalkozott már azzal, hogy az egyes országok lakói mennyire elégedettek a sorsukkal (akár a gazdagságuk függvényében is) de én még csak olyanokat láttam, amikből az jött ki hogy kb. a magyarok a legeslegnagyobb rinyagépek az ismert univerzumban. 

A függőleges tengely az ország elégedettségét mutatja, a vízszintes pedig, hogy mennyire lenne tényleg oka elégedetlenkedni (munkanélküliségi ráta+infláció)

Most nem feladatunk felderíteni az összetevőit annak, hogy miért vagyunk okleveles hisztibajnokok (bár valószínűleg vicces lenne), foglalkozzunk azzal az egy dologgal, ami miatt talán a leggyakrabban zokognak honfitársaink milliói okkal: Ez pedig mi más lehetne, mint a hagyma!

Amikor a hagymát meghámozzuk, olyan vegyületek kerülnek a levegõbe, amelyek irritálják a szem nyálkahártyáját, és könnyeket fakasztanak. A jónevű, két természetes aminosavból (ciszteinből és valinból) keletkező transz-(+)-(-)-S-(1-propenil)-L-cisztein-szulfoxid molekula három vegyületre bomlik, köztük a propántial-S-oxidra, amitől sírunk.

Valószínűleg azért irritálja a szemet, mert ez meg könnyen elbomlik kénsavra hidrogén-szulfidra és propanalra, amik közül talán kénsavnak örül a legkevésbé az emberi szem. Ha nem akarsz bőgni hagymapucolás közben, csináld víz alatt (a víz kimossa a szulfoxidot) vagy hideg hagymával (lassabb reakciók).

A hagymának ez az egész csinnadratta feltehetőleg azért kell, hogy védje magát a gombáktól vagy más támadóktól. Nekünk meg azért, mert amúgy is szeretünk sírni.

2011.06.06. 16:50 10 hozzászólások

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr122961958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2011.06.06. 19:45:54

Ezt én sem értem. Mindenki sír, panaszkodik és közben érdemes megnézni milyen autók parkolnak egy lakótelepen.

hal1fan 2011.06.06. 21:02:08

...azért nem kell olyan komolyan venni ezt a bejegyzést, a cím után elég humorosnak ítélhető a folytatás. Mint egy mini szabad-egyetem... Ebben a hangnemben halkan folyatom: hol van itt válság? Nálunk eldugott raktárépületekben is luxus autók áldogálnak.. (Mai híradóból.)

$pi$ 2011.06.06. 21:20:09

Hát ha mondjuk a vízszintes tengelyen a fizetendő adók százalékát mérték volna fel, akkor mindjárt kiderült volna, hogy nem ok nélkül rí a magyar. ;)

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.06.06. 23:49:55

Rúgjunk be, énekeljük a székely himnuszt, ácsingózzunk a nagy Magyarország után, sirassuk az örökös elnyomásunkat és éltessük nagy vezírünket O. Viktort!
Mi a porfing kis / nagyon szeretett/ Magyarország diktáljunk a világnak büszkén, nagy arccal, fogadjuk el a jót, de ha adni kell arcoskodjunk. A farok csóválja a kutyát!

Ez az orbáni szarháziság, amiből elég volt!

ds3 2011.06.07. 00:25:25

Nálam még a fos html is szétesik, nem bírom elolvasni a kommenteket, sorok maradnak ki a cikkből, az egész élet úgy szar ahogy van ;)

KékFény6 2011.06.07. 00:32:18

@$pi$: Vagy mondjuk az átlagbérből vásárolható üzemanyag mennyiségét.

brekkk 2011.06.07. 02:55:28

a legnagyobb rinyagépek a bibsik...0-24-ben holokauszt...ahogy továbblépnek én is rögtön haladó "értelmiségi" leszek...

$pi$ 2011.06.07. 06:31:14

@Tesztelo.hu: Jah, vagy mondjuk az átlagbérből vásárolható akármit... esetleg magát az átlagbért? ;)

Netuddki. 2011.06.07. 09:04:56

@Anti Anyag: "Ezt én sem értem. Mindenki sír, panaszkodik és közben érdemes megnézni milyen autók parkolnak egy lakótelepen."

Igazad van, nem panaszkodni kéne hanem utánanézni miből telik egyeseknek átlag feletti életszínvonalra. Ami mellesleg az állam feladata lenne, csak mivel az állam (és a mi választott) vezetői(nk) a legnagyobb tolvajok ezért ezt teljesen felesleges elvárni tőlük...

Netuddki. 2011.06.07. 09:07:25

@Orbán takarodj!!: Uggyan! Azt csak nekünk próbálják bemagyarázni, hogy ők diktálnak az egész világnak. Valójában lassan már csak az albánok akik szóba állnak viktorkával...
süti beállítások módosítása