a zöld tojás kémiája

Ha a tojás zöld és büdös, akkor a legtöbb ember nem eszi meg. Nagyon helyesen.

Ha viszont a kemény tojásnak egy kicsit zöld a színe a fehérje és a sárgája találkozásánál, akkor még simán betoljuk, az alap. A tükörtojás és a rántotta sose lesz zöld, jó esetben. Mi lehet a zöld tojás titka? Nyilván a kémiája:

A zöld szín a kemény tojás sárgája körül a jó öreg vas-szulfid bűne. A tojás sárgájában van egy csomó vas, a fehérjében meg hidrogén szulfid (egyébként ez adja a záptojások jellegzetes szúrós szagát is). Ezek főzés közben összebarátkoznak és a reakció eredménye a zöld vas-szulfid a kettő találkozásánál.

Egyre keményebbre főzött tojások

A phosvitin elnevezésű fehérjéhez kapcsolódik a vas a tojás sárgájában. A fehérjemolekulák pedig a tojásban egyfajta "összehajtogatott aminosav-láncok", amik a kiscsibe fejlődése érdekében vannak ilyen spéci formában. Ha viszont jól megmelegítjük a tojást, a fehérjék valamelyest kihajtogatják magukat és megkeményedik a sárgája és a fehérje, na meg a phosvitinből kiszabadul a vas (és a hidrogén-szulfid is a tojásfehérje fehérjemolekuláiból).

A kemény tojás sárgája körüli kékeszöld szín a vas-szulfidtól származik. Annak a kémiai reakciónak az eredménye, amelyik a tojás sárgájában lévõ vas és a fehérjében lévõ hidrogén-szulfid között játszódik le – ezért jelenik meg a szín a sárgája és a fehérje találkozásánál.

A csirkefarm-lobbi pszichadelikus himnusza

Ha a tojás kihűl, összehúzódik a sárgája egy kissé és a kékeszöld vas-szulfid megmutatja magát a sárgája legszélén. Ha nem olyan friss a tojás, akkor még sötétebb zöldes lesz, mert ezeknek kissé lúgosabb a sárgája és ezért még több vas tud előbújni.A lágytojást pedig nem főzzük elég ideig ahhoz, hogy a két jóbarát kiszabadulhasson és összeszűrjék a levet. A maradék húsvéti tojásban az idő során viszont már valószínűleg sokkal több kén-hidrogén szabadult föl, mint ami egy jó reggelihez ildomos így azt csak akkor edd meg ha nagyon muszáj. Vagy inkább tolj müzlit.

2011.05.31. 18:27 1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr392946692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidámzenész 2011.06.04. 12:19:19

Nagyon hálás vagyok a közérthető tudományos leírásért!Nagyon hasznos tudnivaló a hétköznapokban.Sok kellemetlenséget tud így az ember elkerülni.Az étel pedig biztonságosabban és finomabban elkészíthető az anyag tulajdonságainak figyelembevételével.Jó lenne többet megtudni az ételek méghatékonyabb elkészítésével kapcsolatban.Sok sikert kívánok a további munkához!
süti beállítások módosítása