A pillanatragasztó titka

Mit tudunk a pillanatragasztóról, azon kívül, hogy folyton összekenjük magunkat vele és hogy számtalan csínytevő fantáziáját ragadta már veszélyes távolságokba? Nézzük meg:

A pillanatragasztó alapanyaga cianoakrilát (leggyakrabban metil vagy etil társsal: C5H5NO2, C6H7NO2). A 40-es években fedezték fel a Kodaknál, ahol fegyverekhez való távcsövekhez puskákhoz kísérleteztek műanyagokkal. Kiderült, hogy háború esetén közvetlenül elég ritkán nyújt segítséget, viszont ragasztani a különböző fajtáival mára űrhajókat is lehet.

Hála neked is, cianoakrilát!

Ez egy monomer (erről és polimerizációról már volt szó) nedvességgel tud polimerizálódni. Ezért is ragad olyan jól a bőrünkhöz, mert az bizony nedves. (Még egy kicsit melegebb és nedvesebb helyeken ezért még jobban köt, de nem akarok ötleteket adni.). És ezért nem köt meg a tubusban, mert oda a rafinált gyártók nem engedtek be vizet.A ragasztóréteget ezért is kell vékonyan felvinni, mert ha túl vastag, akkor felesleges hártya fog képződni és kevésbé ragaszt. Amikor összenyomjuk (préseljük) a két összeragasztandó felületet, azt is azért csináljuk hogy egyenletesen oszoljon el (a közhiedelemmel ellentétben nem azért hogy még erősebben ragasszon).

Szagolgatni meg általában ezt sem érdemes.

2011.05.12. 23:07 2 hozzászólások

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr832899572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jKaldy 2011.05.13. 17:55:22

:))
"nem akarok ötleteket adni"... :D :D

Tyvadar 2017.01.26. 08:07:17

"Szagolgatni meg általában ezt sem érdemes." Eleg surun dolgozom pill.ragasztoval es megfigyeltem, hogy amikor megkot, akkor csipi a szemem valami. Mi szabadul fel? Milyen karokat tud okozni? Mivel erdemes vedekezni ellene? Koszonet.
süti beállítások módosítása