kísérletek (3.) A Badacsony-szimuláció

Azért is érdekes, mert a reakció nem csak szimpla hőbomlás, hanem egyszersmind redoxifolyamat is (hohó, egy molekulán belül van oxidáló- és redukálószer is):

Ezt a kísérletet inkább nem ajánlom otthonra, bár marha jól néz ki és tanulságos. Leginkább azért, mert ha kesztyű nélkül beletúrsz az erősen mérgező ammónium-dikromátba ((NH4)2Cr2O7) rengeteg élménnyel lehetsz gazdagabb. Miután elered az orrod vére, először talán csak a fekélyekre leszel figyelmes a bőrödön, de később (ha eddig nem tudtad) jó eséllyel megtanulod, hogy mit jelent az, hogy valami karcinogén. Szóval para. Viszont tiszta vulkán, ahogy a narancsos-vöröses cucc melegítésre felizzik és szikrázni kezd, lazább, sötétzöld port (dikróm-trioxidot) hányva. Itt csináltak hozzá csilli-villi terepasztalt és érdekes hangulatfestő zenét alá (mondjuk azt, hogy így törődnek bele a Balkánon az elmúlásba): 

Azért is érdekes, mert a reakció nem csak szimpla hőbomlás, hanem egyszersmind redoxifolyamat is (hohó, egy molekulán belül van oxidáló- és redukálószer is):

 (NH4)2Cr2O7 = N2+Cr2O3+4H2O

A víz adja a gőzt, az exoterm bomlás pedig a szikrákat (a show-t). Mindent értünk, de csinálják meg helyettünk mások.

+ nyam-nyam-nyam: ha valakit izgat a szerb szomszédaink sírvavígadunk slágere a barátságos penészes kenyérről és szomszéd nutellájáról, akkor itt van. Én kezdem megszeretni.

 

2011.04.28. 16:50 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr12862245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása