Mitől retteg a MALÉV?

Persze hogy a higanytól (emellett jó megfejtés a csőd és a sztrájk is). Szóval ha kíváncsi vagy, hogy hogy zajlik testközelből a terrorelhárítás, próbálj csak meg felcsempészni egy dobozos kólányi higanyt egy repülőre. Nem vicc, a higany jónéhány repzit sodort már a vesztébe. Az oka a következő:

Az alumínium egyedül, békében hagyva is összeszűri a levet a levegõ oxigénjével. A reakció során vékony, erõs alumínium-oxid réteg alakul ki a felületén, ami leállítja a további oxidációt és ezáltal megvédi az alumíniumot. A higany azonban se perc alatt megbontja ezt és az alumíniummal amalgámot képez, ami a másik oldalról szedi szét az oxidot.(Az amalgám - a higany más fémekkel alkototott ötvözete - a fogtömésből lehet ismerős, de a fényképeket is higany-ezüst amalgámmal hívták elő régen)

Egy kevés higany (vagyis amalgám) is tönkre vághat hatalmas alumíniumfelületeket. Márpedig a repülők jórészt alumíniumból vannak és egy kicsinek tűnő amalgámos sérülés esetén is előfordulhat hogy egyből vihetik a roncstelepre, mert belülről (nehezen követhetően és megállíthatóan) kapja szét a gép vázát. Durva, de tényleg állati veszélyes.

2011.04.19. 20:13 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr722840652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása