A robbanó adrenalin bombák földjén

Valószínűleg az érelmeszesedés első tünete, ha valaki olyanokat kezd el mondani, mint az "ezek a mai fiatalok..." vagy a "felgyorsult világunkban..." és még lehetne sorolni. Ezeket érdekes lenne egyenként is szétszedni (a mai fiatalokat a mai idősebbek nevelték pontosan ilyenre; sok helyen felgyorsult a világ, de pl. Bp.-en biztosan nem...stb.), de ez nem kémia. Ami kémia van ebben, az az, hogy az ilyesmi üres frázisok mögött a sokszor az emberek stresszkezelési hibái mutatkoznak meg. Stressz. Elég rossz a sajtója ennek szónak, általában úgy mutatják be, mint "korunk népbetegsége" - olyan képekkel, mint amikor valakit leszúr a főnöke, sokat késik egy randiról vagy nem tudja kifizetni a villanyszámlát. Ezek valós problémák, de jó hír, hogy nem ezt jelenti a stressz. De akkor mi ez a szörnyű átok, ami cunamiként árasztja el a szerencsétlen, ijedt szemű kisfiúkat/lányokat?

A stressz a legkevésbé sem a modern kor vívmánya, szinte biztosan régebbi, mint maga az emberi faj, és pótolhatatlan szerepet játszott az emberiség fejlődésében. A stressz a szervezet nem specifikus totális válaszreakciója minden olyan külső/belső ingerre, ami kibillenti a normális biokémiai és pszichológiai egyensúlyából és alkalmazkodásra kényszeríti. Ez jól hangzik, nem? De mit jelent? Fejtsük ki kicsit részletesebben (már csak azért is, mert egy magyar származású kanadai tudós, Selye János publikált erről talán először igazán mélyen, még 1936-ban a Nature szaklapban):

(A GAS (Generális Adaptációs Szindróma) 3 fokozata)

 

Először jön egy inger, egy ún. stresszor ami egyfajta felismert jel a szervezetnek, hogy sürgősen másképp kell optimalizálni a test energiafelhasználását. Pl. felismered, hogy ha nem futsz a busz után, akkor baromira le fogod késni. Erre a szervezeted először elszenved egy kezdeti megrendülést (ööö, most tényleg fussak?) majd hamar (majdnem fénysebességnyi gyorsasággal!) aktív védekezésre kapcsol át. Ez azt jelenti, hogy a tested energiafelhasználását kommandó-üzemmódra állítja és mindent bevet, hogy alkalmazkodni tudj a megváltozott helyzethez: fellövi az endorfin rakétákat, (amitől belelkesülsz és kevésbé érzed a fájdalmat), ledobja az adrenalin bombákat (amitől gyorsabb, erősebb és koncentráltabb leszel az ingerre) de nő a test anyagcseréje is, a máj több cukrot választ el (kell az üzemanyag is a melóhoz), nő a légzés-, a pulzus- és a vörösvértestszám (oxigénszállítás a maxon), szóval a lehetőségeidhez képest előtör belőled Superman (a hülye kosztümje nélkül). Turbo-fokozatban azonban nem tudsz a végtelenségig maradni, úgyhogy ezt egy automatikus kifáradás követi, amikor leeresztettebb állapotban leszel, mint akár az egész elején. Szóval ha egyből robbansz, akkor eléred a buszt, ha totojázol, akkor egy csomó ideig hiába tolja tested a biokémiai kraftot. Ezt tehát egy alkalmazkodási folyamat, aminek örülhetünk és érdemes élni is vele. Ami para az az, ha pszichikailag terhelőnek éli meg az ember ezeket az ingereket és a szupererejét a sötét erő szolgálatába állítja - haragra, szorongásra vagy depresszióra használja. Hosszú távon ezek vezetnek az ún. stresszbetegségekhez, amik már szervi bajokat is okozhatnak (és a stresszt kiváltó problémák is ott maradnak egyfajta bónuszként). Egyenlőre nem tudni, hogy mi dönt, mert amit egyes emberek állati izgalmasnak és poénnak élnek meg, az mások számára jelentheti pont az univerzum végét és a pokol kapuját. Mindenesetre a szervezeted biokémiája azt mondja, hogy ha para van, láss neki a megoldásnak rögvest, ő meg alád tolja hozzá a felszerelést. Ha próbálod elodázni, annak meg az lesz vége, hogy csak belefáradsz feleslegesen. És ha ők nincsenek berezelve, akkor nekünk sincs okunk: 

2011.04.17. 16:07 2 hozzászólások

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr322831389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fekete_kápó 2011.04.18. 02:22:25

Á, a videón csak egy csomó gazdag unatkozó seggfej van akik először talán befostak mikor leugráltak onnan.
Utálom ezt az adrenalinfüggőség baromságot. Igazából azt is utálom aki szereti. Aki tényleg erre vágyik nem kell milliókat költenie, csak egy agressziv tetkó a homlokára aztán irány a nyóc. És máris jön az adrenalin.

Mr. Waszabi 2011.04.18. 06:36:29

Szép írás a dolog kémiájáról. Kár, hogy a másik oldaláról nem írtál, miszerint a nevelés során képzett lélektani gátak miatt nem képesek az emberek követni szervezetük ösztönös reakcióját. A család, az iskola, a munkahely és a politika az emberek pszichéjét (de)formálják a testük ellenében, félelemre, megalkuvásra nevelik őket. Aztán a fél életüket elrontják, a másik felében meg küzdenek fizikai vagy lelki betegségekkel, alkalmatlanságokkal, amiket tünetileg kezeltetnek az esetek többségében. Jól megfigyelhető, hogy gyerekkorban - még kevéssé agymosott állapotban - az általad vázolt természetes folyamat nagyobb arányban működik az emberekben, s sikeresebbek, ügyesebbek és boldogabbak is.
süti beállítások módosítása