Ez kemény

Mi a közös 50 Cent-ben, Luca Brasi-ban és a pápában? Igen, az hogy golyóálló mellényben járnak melóba. De adódik a kérdés, hogy ha valaki erősen tart attól, hogy bármiféle nézeteltérés miatt ledurrantják, akkor miért nem hord mellé golyóálló símaszkot golyóálló cicanacival? A valódi golyók már nem is számítanak?

A választ itt is megadja nekünk a kémia, egészen pontosan a kevlar szerkezete. A golyóálló mellények fő eleme (mint ahogy a pl. egyes vitorlavásznaknak, jobb bukósisakoknak, vízalatti kábeleknek és még egy sereg különleges körülménynek kitett eszköznek) a kevlar, ami (ötvözve még pár hasznos jószággal) az acél szilárdságának akár több, mint 20-szorosát is tudja produkálni. A titok a polimerek kettős kötése és a makromolekukán belüli kristályos szerkezet. A történet nagyjából a következő: Van egy monomerünk,ami egy alap, egy semleges molekula, mondjuk szénatomokkal kettős kötéssel pajtizó a vinil-klorid (együtt: CH2 = CHCl).

Azonban ha a szénatomok közti kettős kötések (némi noszogatásra) felszakadnak, akkor a monomerrel azonos kémia szerkezetű, reakcióképes egység jön létre ( - CH2 - CHCl - ), amihez egyéb egységek kapcsolódhatnak (H, O, N ... stb.) és kis túlzással kész is a polimerünk a polivnilklorid avagy az ismert műanyag, a PVC. Jó, most elképzeltünk egy polimer-láncot. A polimerekben még az jó, hogy az atomok közti kovalens kötéseken túl az egyes molekulák is kapcsolódnak egymáshoz egy gyengébb, másodlagos kötéssel. A polimer szálak döntően rendezetlen szerkezetet építenek, mint egy tál spagetti. A kevlar viszont kristályos polimer, főleg rendezett láncokból épül fel, mintha a spagettiszálakat kiegyenesítenénk és katonás rendbe egymás mellé sorakoztatnánk. A szilárdságát tovább fokozza, hogy ráadásul ez egy aromás poliamid, ami annyit tesz, hogy a polimerláncban a szénatomok itt aromás gyűrűt is képeznek (ez a benzolgyűrű-ből lehet ismerős). Így egyfajta kristályos-küllő szerű szerkezet jön létre, ami már módfelett kraftos. Ezt még felturbózzák némi üveg és/vagy szénszálas anyaggal és bátran ugrálhatsz a Beretták elé. Pont azért nincs belőle zokni, mert szilárd és nehezen deformálható (ezért általában öntik ezeket), így feltörné a lábikónkat. Kevlar fülbevalót viszont bátran ajándékozhatunk paranoiás barátnőknek. Bár a csajok nem egyszer veszélyesebbek, mint a fegyverek.

2011.03.26. 17:07 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr872773577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása