Acetilén és a robbanó elegy

Kevesen tudnak megbízhatóan titánt hegeszteni, de a Cassini űrszonda mérései alapján a hegesztés a Titánon még húzósabb lehet. Pedig a Titán még a barátunk. A Szaturnusz ezen holdja macsó neve ellenére az egyik legkellemesebbnek tűnő hely az univerzumban: van légköre, hívogató metán-tengerei és néha elered egy-egy szénhidrogén zápor is. Van persze víz is bőven, de a -220°C körüli hőmérséklet miatt ott ez egy fontos kőzetfajta. Ilyen luxuskörülményeket kevés ismert égitest tudhat magáénak. Na és akkor mi van?

Ami mostanság különösen érdekes benne az az, hogy a NASA szerint feltételezhető, hogy a Titánon valamilyen élőlény hidrogént lélegzik és acetilént eszik. Hoppá! A hidrogént mindenki vágja, emeljük ki azt, hogy oxigénnel keveredve hozza létre az ún. durranógázt. Az acetilén (C2H2) pedig egy színtelen,mondjuk szagtalan (bár technikai tisztaságban büdös, kb. fokhagymaszagú), nagy reakcióképességű szintetikus gáz. Levegővel (oxigénnel) keveredve ez is állati  veszélyes robbanóelegyet képez, ezért acetilénnel hegesztenek, vágnak, lángszórókhoz is használták. Megvan. Szóval egy szolid pukival is elég meredeken oktatna alien barátunk. Persze valószínűleg mikróba, ha egyáltalán élőlény és nem lehangoló módon "csak" valami ismeretlen szerves kémiai folyamat.

Apropó, ha valaki érdeklődik az idegen életformák iránt, akkor az öreg Hawking kedvcsinálója 1. rész  2. rész  3. rész és egy elég tip-top és jó összefoglaló is.

Aki meg kíváncsi hogy hogy néz ki erről egy igazi tudományos cikk vagy felajzották a hírek és pro az egyetemi szinthez is, íme

2011.03.23. 21:50 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr62766444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása