Egy jó galvanizálás

Na de végül is mit csináljak és kikkel? - kérdezzük magunktól a telefonnal szöszmötölve, ha eljön a várva várt péntek este. Segítség nélkül az ember könnyen elveszik a végtelen lehetőség közt. Szerencsére azonban nem kell egyedül dönteni! Egyik kedvenc kémiai együttesünk, sőt ki kell mondani: vegyi testvéreink, azt ajánlják, hogy egyszerűen álljunk neki galvanizálni. Ez az! Előrántom az elektronmikroszkópot, fellövöm a légmosót, áthívom a haverokat és indulhat a buli! Na jó, ez általában nem ilyen egyszerű. Nézzük inkább meg, hogy mi is a galvanizálás valójában. A klip egy kissé félrevezető, 3 kis kópé igazából nem lesz galvanizált attól, hogy pikk ásznak öltözve letáncolják a legmenőbb csibészeket. Sőt, feltehetjük, hogy nem örülnének neki, ha valaki tényleg galvanizálná őket.

A galvanizálás során az elektrolit oldatba (olyan anyagok vizes oldata, vagy olvadéka, amik így vezetik az elektromos áramot) merített tárgyra elektromos áram segítségével fémes bevonatot tesznek. Általában rozsda vagy más korrózió ellen használják (ilyen például a cinkbevonat, más néven horgany) de az autók alkatrészeit is galvanizálással védik. Galvanizálnak emellett csak azért is, hogy valami jól nézzen ki. Jó fémesen. Kisebb tárgyakat egyszerűbb laborban is meg lehet próbálni galvanizálni, ha valakinek felkeltette az érdeklődését, hogy aranybevonatot rakjon a napszemüvegére. Persze ne egyedül, mert közben viszonylag sok mérgező anyagot állíthatunk elő, amit előtte, közben és utána is szakszerűen kell kezelni.

Azért táncikálni rá még lehet.

2011.03.22. 12:58 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr332761895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása