Kedvenc kémikusaim (I. rész)

Sorozatunk első szereplője Justus von Liebig, aki megcáfol minden bennünk élő sztereotípiát a kémikusokról. Justus von Liebig-nek sok mindent köszönhet a kémia, de számomra most a legfontosabb az, hogy bebizonyította, hogy egy kémikus is lehet menő. A The Big Bang Theory óriási sikere bebizonyította, hogy “The smart is the new sexy!”, de akár Sheldonék előfutárának is tekinthetjük az 1803-1873-ig élt Liebiget.

 Justus egy festékkereskedő és gyógyszerész második gyermekeként született Darmstadtban. Bár semmirekellő diáknak tartották, apja munkája mindig is lenyűgözte. 1816-ban átélte a nyár nélküli évet Németorszában, amikor is egy vulkánkitörés miatt gyakorlatilag nem volt nyár. A figyelmét ekkor keltette föl az, hogy hogyan lehetne a terméshozamokat a növénytermesztésben emelni, hogy legyen elég élelmiszer akkor is, ha esetleg nincs nyár. Miután a suliból kicsapták, gyógyszerészgyakornoknak állt, azonban egy rosszul sikerült kísérlettel majdnem az egész labort felrobbantotta. Ekkor az apja jobbnak látta beiratni a fiát az egyetemre.

Bonnban és Erlangenben tanult. Ez utóbbi helyről még a doktorátusának megszerzése előtt, viharos körülmények között távozott / távoznia kellett, mert tagja lett egy szélsőséges diákszervezetnek. 1822-ben Párizsba ment, ahol Gay-Lussac magánlaboratóriumában dolgozhatott. Viisszatért Darmstadtba, ahol feleségül vette Henriette Moldenhauert, így August Platen gróf hoppon maradt. 1824-ben Giessenben professzori kinevezést kapott, egyesek szerint túl korán... Bár egyre híresebb lett, a tanítást elhanyagolta.

1832-ben, amikor a Vis Vitalis elmélet egyik sírásójának, Wöhlernek a felesége gyermekszülés miatt meghalt, javasolta Wöhlernek, hogy költözzön át Giessenbe, mert a környezetváltozás jót fog neki tenni. Ezek után közösen kísérleteztek a keserűmandula aromájával. A két férfi életreszóló baráttságot kötött egymással. Liebignek a mai napig meghatározó találmányokat köszönhetünk. Ő tökéletesítette a tükör foncsorozását, jelentős eredményeket ért el a műtrágya kutatásban, és megteremtette az első leveskockát. 1852-ben elfogadta a müncheni egyetem professzori kinevezését, és élete végéig ott tanított. A bécsi egyetem felkérését azzal utasította vissza, hogy Ausztriának még alkotmánya sincs. Ez a tett, mivel 3 évvel a magyar szabadságharc leverése után történt, néhány magyar szívet is megdobogtathat.

Bár a bölcsek kövének létezésa ekkor már csak vágyálom volt a kémikusok (alkimisták) számára, Liebig szeretett úgy viselkedni és vitázni, mintha ő lenne a végső igazság egyetlen tudója. Idősebb korára John Stuart Mill rajongó lett, és a diákok tanításával már kevésbé foglalkozott, azzal viszont igen, hogy a felső tízezernek tartson előadásokat. Ha valakinek ezek után még mindig kétségei támadnának affelől, hogy minden idők egyik legkúlabb kémikusa Justus von Liebig volt, az nézze meg ezt a videót, ahol német középiskolások reppelnek róla!!!

 

Címkék: sztár kémikus

2011.03.18. 11:48 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr992749730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása