A kocogtatás előnye

Ha felrázol egy dobozos kólát és kinyitod, akkor lespriccel. Ez bizony elgondolkodtató, de valljuk be nem a legnagyobb szenzáció a holdraszállás óta. Ami érdekesebb, hogy miért nem spriccel ki, ha megkocogtatjuk mondjuk egy kulccsal vagy valami fémtárggyal vagy csak egyszerűen párszor keményen rápöccintünk.

Ha kissé megkocogtatjuk a dobozt, akkor a kis rezgéstől kiszabadulnak a benne lévő gázbuborékok és némileg nagyobb buborékokká állnak vagy elkeverednek a gázzal ami a doboz tetején van. Ha kinyitjuk a dobozt ezután, akkor a gáz úgy szelel el, hogy nem rántja magával a folyadékot, ami egy előnyös tulajdonság a környéken lévők számára. Ha nincs kocogtatás, akkor a bubik csak akkor lesznek képesek tágulni, amikor csökken a nyomás (kinyitjuk), és ekkor sajnos maguk előtt tolják a folyadékot, ami útban van. Valójában pontosan ugyanez játszódik le akkor, amikor büfiztetik a kisbabákat (azzal a kis különbséggel, hogy ez nem fémtárggyal szokás előidézni): paskolgatják a babák hátát addig, amíg fel nem jönnek a buborékok.

Persze vannak a olyan bébik is akik tudják rázni magukat ha kell:

2011.06.20. 09:37 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr52999511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása