Kiskukták, sorakozó!

Szerencsére itthon is elmúltak már azok az idők, amikor ínyencnek lenni annyit jelentett, hogy a menzán dupla cukrot kérhettél a káposztás kockádra. Mi több, mára gasztro-forradalmárok százai tűntek fel a színen, kik lángpallosukra libamájat tűzve szítanak lázadást a minőségi kaja-alapanyagokért és új receptekért szerte az országban.Bár ez az ő harcuk, nekik kell végigküzdeni, miután mindenhol ott a kémia, a szakácsművészetben sem árt a vegyi tudás. Álljon itt tanúbizonyságul egy olyan esemény, ami jóformán bárkivel megeshet:

 

10 perce a lakótársam fogmosás után megette a tegnapi maradék (paprikával töltött) olívabogyóit, és azt állítja, hogy fantasztikus új ízük volt. Ezt egyenlőre higgyük el neki, ízlése sztenderd (egyedül az lehet gyanús, hogy nem szereti a hot-dogban a mustárt, de ebbe ne menjünk bele). Miután a korábbi tapasztalatok alapján a bogyó másfél napig simán hozza a szokásos ízvilágát és valószínűleg barátunk szája sem változott szignifikánsan, sherlocki ösztöneink szerint a jelek a fogkrémhez vezettek.

A cuccban nem volt illatosító vagy ízesítő, szóval a menta- vagy tutti-frutti keveredés kizárva. Először a fogkrém abrazív anyagait kezdtük okolni - ezek azok a dörzsölő anyagok, amik kemények és mechanikusan szedik le a fogakról a rárakódott anyagokat. Ezek lúgosíthatják a szájat (kalcium-foszfát, kalcium-karbonát...stb.), mert, ha savasítanák, akkor a fogszuvasodást segítenék (ami nem elvárt egy fogkrémtől). Ez a savanyú ízt befolyásolná, azonban a doboz szerint a fogkrém pH-ja semlegesnek mondható. Ennél a pontnál elkezdtem csokival és tormával is etetni, hátha itt is bekövetkezik a csoda, de messze az olíva maradt a winner. Arra viszont jó volt, hogy a különböző ízek kavarodásakor gyanússá váljanak a fogkrémhez használt felületaktív anyagok (jelen esetben a rossz hírű SLS [C12H25O4S.Na] volt) ami a szánkban fogkrém egyenletes eloszlását és foghoz/ínyhez "tapadását" okozza. A legelképzelhetőbb az lehet, hogy ez egyrészt hozzáadta a saját ízét, illetve más ízeket is "szétterített" a szájban. Persze azt sem lehet kizárni, hogy valami új és izgalmas anyag van a fogkrémben ami bizonyos ételeket megbolondít. A kísérletet egy darabig nem tudjuk ellenőrizni kontrollszemélyen, mert elfogyott az oliva.

2011.05.02. 11:59 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr642871429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása