Drogok (1.) Cácigid vóna, mester? - a Nikotin

Bármi függőjének lenni általában véve lehúzó, mert torzítja az ember mérlegelési képességét és nagyobb eséllyel hoz rosszabb döntéseket. (Pl.ha nemrég megtetted a Magyarország - Hollandia meccset hazaira, akkor az mással nem magyarázható, mint hogy a magyarfoci függésed felülírta a maradék józanságodat is - laikusoknak: 0-4 lett a vége. Ismerek pár ilyet, adózzunk most 10 mp gyászszünettel a visszafordíthatatlanul károsodott pénztárcájukért és realitásérzékükért.) Az egyik top-of-the-pops hazai függőség a dohányzás, ezért érdemes vetnünk egy pillantást a kémiájára. A dohányzók alapvetően két dolog függői: az első egy pszichikai függőség - megszokták hogy babráljanak valamit a kezükkel, úgy érzik, hogy a cigizők jobb arcok vagy oldja a feszültséget...stb. Ez szerencsére nem kémia. Ami minket jobban érdekel, az a cigiben lévő nikotin (C10H14N2), mert ez alakítja ki a szűkebb értelemben vett biológiai függőséget.

A nikotin a dohány (Nicotiana tabacum) alkaloidája, egy olaj sűrűségű, lúgos kémhatású jellegzetes szagú (szimplán büdös), színtelen, de fény hatására bebarnuló folyadék. Elég erős méreg, embernél a halálos adag 20-60mg (a Thank you for smoking c. filmben pl. úgy akarják kinyírni a fickót, hogy teliragsztják nikotintapaszokkal) és egy cigiből kb. 2mg szívódik fel, ellenszere nincs. Nem kell matek OKTV-t nyerni ahhoz, hogy kiszámoljuk, hogy akkor egy erősebb dohányos a halálos adag többszörösét is beküldheti naponta. És akkor miért nem murdal meg iszonyatos rángógörcsökkel kísért légzésbénulásban ott helyben? Mert emberünk lassan szoktatta hozzá a szervezetét, illetve gyors az eliminációja, a tüdőben a májban és a vesében hamar metabolitokra bomlik.

A dohány elégetésekor a nikotin organikus sók formájában van jelen, az égetéstől az illékony nikotinbázis felszabadul és a szájból, a garatból de leginkább a tüdőből szívódik fel. Felszívódás után pedig rengeteg könnyen és nehezen észrevehető hatást vált ki (mivel izgató és bénító hatása is van egyszerre): kissé emeli a pulzusszámot, a vérnyomást először csökkenti majd növeli, szűkíti majd tágítja a pupillát, ingerli az agyi légző és hányásközpontot, fokozza a mirigyek működését (izzadás, gyomornedv-termelés) és még számos egyebet is összehoz. Ezek kis mértékűek, tehát egy cigi után nyilván nem fogsz duzzadó erekkel izzadva okádni, de azért sok kicsi sokra mehet. A nikotinnal hosszú távon inkább szív- és érrendszeri ill. idegi problémák jönnek össze, tehát a dohányzással kapcsolatban gyakran emlegetett rákos cuccok inkább az egyéb (főleg az aromás) égéstermékek miatt alakulnak ki.

A nikotin 48 óra alatt kiürül a szervezetből, függőknél az elvonási tünetek (ingerlékenység,nyugtalanság, evéskényszer, kókadtság + a jellegzetes "elképesztő nyomorék vagyok cigi nélkül" érzés, de lehet, hogy ezt hívják levertségnek) 2-3 hétig tartanak, szóval a leszokás itt inkább pszichés hadviselés már rövid távon is. Szóval a nikotin nem őszinte barátunk, a cigi a sokféle egyéb fincsi égéstermékével meg pláne nem.

 

2011.04.09. 12:26 7 hozzászólások

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr862811754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.04.09. 14:52:07

Ne haragudjál, de meglátom vagy meghallom a 'fincsi' szót és öklendeznem kell.

neverDIE 2011.04.09. 15:01:58

én most kezdek átállni az e-cigire! nem is olyan rossz. ma volt az első nap, hogy használtam, sajnos már három szál rendes bagót is elszívtam, de már ez is valami! néha még hiányzik a rendes, de szerintem át lehet állni. mondjuk én nem leszokni akarok, csak költséget csökkenteni.

SÜN 2011.04.09. 16:39:28

@Blassius: akkor hánnyál, csak ne ide

Peter T. Sinclare 2011.04.09. 17:17:47

Jó a cikk, bár teljesen felesleges. Ettől senki sem szokik le. Nem is kell leszokni. A dohányzás, mértékletesen szívva, kifejezetten serkenti az agyműködést.

Nem a hosszú, hanem a tartalmas élet a lényeg, de ezt itt nyugaton alig értik.

Kicsihuszar 2011.04.09. 18:04:34

Ezt a f@szságot ki mondta? A dohányzás mértékletesen szívva, kifejezetten serkeni az agyműködést. Ez átb@szás a média és a dohányipar részéről. Én szerencsére 15 év után abbahagytam, és azóta sokkal élénkebb vagyok, mert nincs plusz szénmonoxid és dioxid a szervezetemben. Ez üzlet az államnak a dohánycégeknek és az egyedüli vesztes a dohányzó ember.

mréveiller 2011.04.09. 19:48:09

@Kicsihuszar: már miért lenne jó az államnak? beteggondozás, munkából való kiesés. kész csőd

tundrazuzmo (törölt) 2011.04.09. 20:57:57

Tudja a poszter, hogy mi a különbség a mirigyszelekció és a mirigyszekréció között?

Nem? Akkor viszlát a kisegítő általánosban.
süti beállítások módosítása